Wat is Kundalini?
Kundalini is een krachtige, niet zichtbare energie, die ieder mens in zich zitten heeft.

Hoe beter deze energie stroomt hoe gezonder wij zijn. Deze zogenoemde Kundalini energie loopt net als een slangetje langs onze ruggengraat.

Kundalini Yoga wordt beoefend als een manier om de kracht van Kundalini op te wekken door zich op energie centra’s (of chakra’s) te concentreren. Hierbij worden dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met verschillende ademtechnieken. Van Kundalini yoga wordt beweerd dat het heel direct inwerkt op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem, waardoor men het effect van de oefeningen meteen aan den lijf zou ervaren in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid.

The Stuitslot of MULBANDHA genoemd word vaak toegepast. Zij coördineert en combineert de energie van het rectum, het geslacht organen en de navel punt. Het eerste deel van de MulBhandha is het samentrekken van de anal-spieren. Dan trek je de geslachtsorganensamen zo alsof je een plasje moet terug houden. Tot slot, trek de navel punt terugin de richting wervelkolom.

Een bekend onderdeel van Kundalini-Yoga is de ‘vuuradem’. Dit is een snelle, ritmische blaasbalgachtige ademhalingsmethode. Tijdens de vuurademhaling ligt het accent op het navelpunt. De ademhaling is behoorlijk snel, (twee ademhalingen per seconde) onafgebroken en krachtig zonder pauze tussen de in- en uitademing.

Een paar van de velen voordelen van de vuuradem zijn dat toxinen van longen, bloedvaten en andere cellen worden vrijgelaten. Het breed het Longvolume uit, sterkt het zenuwstelsel en geeft extra zuurstof aan de hersenen.