Kundalini Yoga

zoals onderwezen door Yogi Bhajan, wordt de moeder der yoga genoemd. Alle vormen van yoga zijn uit de Kundalini Yoga voortgekomen. Kundalini Yoga is een actieve vorm van yoga. Dynamische Lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken, zoals de vuuradem. De adem neemt een centrale plaats in. Door deze speciale aandacht voor de adem maken we gemakkelijk contact met onze lichaamsenergie en levenskracht.

Kundalini Yoga werd door Yogi Bhajan vanuit Noord-India naar het westen gebracht.

Yogi Bhajan

(1929-2004) is meester in Kundalini Yoga en Witte Tantra Yoga. In 1969 kwam hij naar Amerika om les te geven. Hij behaalde aan de universiteit van San Francisco doctoraten in psychologie en filosofie.

Volgens Yogi Bhajan heeft iedereen het geboorterecht om gelukkig, gezond en compleet te zijn.

Kundalini Yoga is een dynamische en energieke vorm van yoga. De yogales bestaat uit diverse soorten ademhalingsoefeningen, meditaties en mantra’s (gebruik van je stem). Iedere week is er een andere yogaset met bijpassende meditatie. Typisch voor Kundalini Yoga is dat er in de houdingen veel bewogen wordt om energie op te wekken.

Bij deze dynamische bewegingen gaat de (kundalini) energie, die ter hoogte van je stuitbeen opgeslagen ligt (eerste chakra), door je heen stromen. Hierdoor ga je je energiek en jong voelen. Door de combinatie van krachtige meditaties wordt je bewustzijn geactiveerd en ervaar je innerlijke rust. Je wordt je bewust van wat je denkt en wat je voelt, zodat je juiste keuzes kunt maken in je leven.  De oefeningen hebben in korte tijd al effect en zijn voor iedereen toegankelijk. Kundalini Yoga is ook bedoeld om beter om te gaan met dagelijkse beslommeringen. Kundalini Yoga werkt heel direct in op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem van de mens, waardoor je het effect van de oefeningen meteen aan den lijve ondervindt in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid. Uit reacties van cursisten blijkt dat je zelfs beter gaat slapen en energie voor
tien hebt, meteen al na de eerste yogales.

Kundalini Yoga wordt de yoga van het bewustzijn genoemd. Kundalini Yoga is de laatste jaren bezig aan een imposante opmars. Steeds meer mensen ontdekken deze lang geheimgehouden vorm van yoga. Het onderscheidt zich van andere yoga-stromingen doordat men zich hoofdzakelijk op de chakra’s (energiecentra) van het lichaam concentreert. Doel van Kundalini Yoga is om de kracht van het zenuwstelsel op te wekken. Kundalini betekent zenuwstelsel in het Sanskriet.